Het Kopen van een Digitale Camera:
Waar Moet Je Aan Denken ?

Als je een digitale camera wilt kopen, is goed om je op internet voor te bereiden voordat je een winkel binnenstapt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een digitale camera.

Digitaal versus niet digitaal

Het grootste voordeel met een digitale camera is dat je gelijk het resultaat ziet (weliswaar maar op een klein schermpje). Foto's die je niet bevallen kun je gelijk verwijderen of opnieuw nemen. Ook kun je foto's direct vanaf de camera op een computerscherm of TV tonen. Veel digitale compact camera's hebben bovendien een mogelijkheid om (korte) filmpjes op te nemen.  Mensen die veel fotograferen kunnen met een digitale camera geld besparen op fotorolletjes, ontwikkelkosten en afdrukken. Bij digitale afdrukken betaal je eenmalige verwerkingskosten (meestal 1 Euro) ongeacht het aantal afdrukken. Uiteraard kun je van tevoren selecteren welke foto's je afgedrukt wil hebben. Ook kun je foto's bewerken (bijv vlekjes of rode ogen wegwerken) en op internet zetten en e-mailen.

Belangrijkste nadeel van een digitale camera is dat ze in verhouding een stuk duurder dan analoge camera's. Voor de prijs van een digitale camera kun je een kwalitatief veel betere analoge camera kopen.


Digitaal compact versus digitaal spiegelreflex

Er zijn twee grote verschillen tussen digitale compact camera's en digitale spiegelreflex camera's. De eerste is dat je bij digitale spiegelreflex camera's door de lens kan kijken (wat je ziet krijg je op de foto) en bij compact camera's het meestal moet doen met een kleurenschermpje op de achterkant die je moet gebruiken om scherp te stellen en de compositie te bepalen. Veel camera's hebben wel een zoeker, maar je kijkt dan of naar een beeld dat kan afwijken van de feitelijke foto of naar een digitaal schermpje. Het tweede verschil is dat digitale compact camera's geen verwisselbare lens hebben en digitale spiegelreflex camera's wel. Kwalitatief gezien doen de top-end digitale compact camera niet onder voor de low-end digitale spiegelreflex camera's. Veel digitale spiegelreflexcamera's hebben ook de optie om in RAW-formaat te fotograferen (voor digitale fotobewerking).


Optische Zoom en digitale zoom

Veel digitale compact camera's hebben een optische en een digitale zoom. Het zoombereik wordt meeste uitgedrukt in een factor (bijv. 3x, 8x, 15x). Daarbij rekent men optische zoom x digitale zoom (bijv. 3x optische zoom x 3x digitale zoom = 9x zoom).

De optische zoom is hetzelfde als de zoom van een analoge camera, waarbij je het object dichterbij haalt.  Bij onderstaande foto's kun je het verschil zien. Belangrijk is dat er een goede groothoek op zit (bij voorkeur 28mm, anders niet meer dan 35mm). Je hoeft dan niet heel ver weg te staan om bijv een hele kerk er op te krijgen in de stad of een groepje mensen in een kamer. Daarnaast is minimaal 3x optische zoom (meestal gelijk aan rond de 110mm) handig om juist niet te dichtbij te hoeven staan (bijv. als je mensen of dieren wilt fotograferen). Als je meer dan 3x optische zoom wilt, krijg je al snel te maken met camera's die van wat groter van omvang zijn.

Een digitale zoom klinkt leuk, maar in de praktijk heeft het weinig toegevoegde waarde. Met een digitale zoom snij je een klein deel uit de foto-afdruk en vergroot je die. Het beeld wordt er doorgaans iets waziger van. Digitaal zoomen (ook wel "crop" genoemd) kun je trouwens altijd nog achteraf op je computer doen.


Afdrukvertraging

De meeste digitale camera's kennen een afdrukvertraging. Dit is de tijd tussen het indrukken van de ontspanknop en het moment dat de foto feitelijk wordt genomen. Sommige camera's kennen een afdrukvertraging van wel 1 seconde. Dit is met name van erg vervelend als je regelmatig snel bewegende opjecten wilt fotograferen (sport, kinderen, rijdende auto's e.d.) of snel foto's achter elkaar wil nemen. Het is daarom aan te raden om op internet te checken wat de afdrukvertraging van een camera is. Low budget digitale compact camera's hebben daar doorgaans het meest last van. Digitale Spiegelreflexcamera's hebben geen noemenswaardige afdrukvertraging.


LCD scherm

De meeste digitale camera's hebben een kleine zoeker om de compositie van je foto door te bepalen, maar verreweg de meeste mensen gebruiken daarvoor het LCD schermpje achterop de camera. Op een klein schermpje zie je bijna niets (2 inch/ 4,5 cm is toch wel het minimum). Ook is het contrast van het LCD schermpje van belang. Als je met de zon in je rug fotografeert, kun je het beeld op het LCD schermpje vaak niet meer goed zien. LCD schermpjes zijn gevoelig voor krassen: je kunt speciale beschermfolie kopen om er op te plakken.

Een heel klein beeldscherm maakt het moeilijk om goed de compositie te bepalen. Ook is het niet handig als je foto's wilt terugkijken. Een groot beeldscherm is wel mooier, maar is uiteraard meer gevoeliger voor beschadigingen. Van belang is ook het contrast (meestal instelbaar). Als je met de zon in je rug fotografeert, is het beeldscherm vaak amper te zien. Uiteraard het je dat probleem niet met digitale spiegelreflexcamera's.


Camera grootte

Het meest populair zijn de kleinste digitale compactcamera's. Hoewel erg handig, heb je vaak weinig grip. De kans op bewogen foto's (vooral als je inzoomt) of foto's met een scheve horizon  (omdat je bij het indrukken van de ontspanknop de camera al snel een stukje rechts naar beneden drukt) is dan een ook stuk groter. Check dus even of je de camera stevig vast kan houden.


Digitaal spiegelreflex camera's: brandpuntsverlenging

Als je al lenzen hebt van een analoge spiegelreflex camera of een nieuwe lens aanschaft, moet je rekening houden met brandpuntsverlening. Dit heeft te maken met het feit dat het formaat van de sensor kleiner is dan dat van een fotorolletje.  Praktisch gezien betekend dat dat je minder op een foto krijgt dan met een analoge camera. Zo is een 28mm groothoeklens op een analoge camera gelijk aan een 35mm op een digitale camera en een 300mm telelens op een analoge camera gelijk aan 400mm op een digitale camera. Om hetzelfde effect te bereiken als een 28mm groothoek, heb je bij een digitale spiegelreflexcamera een 18mm lens nodig. Veel mensen die voor het eerst een digitale camera kopen, zijn zich daar onvoldoende van bewust .

Slechts een aantal (dure) professionele digitale reflexcamera's hebben een sensor die net zo groot is als een negatief. Men noemt die dan ook wel "full frame" camera's. Ook handig om te weten: De Nikon D40 en D40x hebben geen lensmotor in de camera. Alleen lenzen met een ingebouwde motor zijn geschikt voor die camera's (anders werkt de autofocus niet en moet je steeds handmatig scherpstellen).


Digitaal spiegelreflex camera's: stof op sensor / anti dust-systemen

Digitale spiegelrefelexcamera's zijn gevoelig voor stof. Bij het wisselen van lensen (of bij extreme omstandigheden zoals reizen door de Sahara) kan er stof op de sensor komen. Dit zie je vervolgens op al je foto's die je vanaf dat moment neemt. Sommige spiegelreflexcamera's hebben een zgn. anti-dust systeem. Dit houdt meestal in dat de sensor kort trilt als je de camera aan- of uitzet. Helpt ongetwijfeld wel wat, maar de stof blijft dan wel gewoon in de camera zitten. Bij de meeste camera's stelt het weinig voor. Wissel lenzen altijd met de camera opening naar beneden en bij voorkeur niet in een stoffige omgeving. Er zijn reinigingssetjes te koop, maar gezien de gevoeligheid van de sensor kun je er ook voor kiezen om het te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf of de dealer. Zelf kom ik nog wel eens bij Rofa Repair (http://www.rofarepair.nl/) in Den Haag (na weer een reis door de Sahara of Sahel). Voor 30 euro maken ze je camera schoon/ stofvrij en geven daar ook garantie op.


Beeldstabilisatie / anti-shake

Beeldstabilisatie/ anti-shake is exta optie die soms geboden wordt. Voordeel daarvan is dat trillingen/bewegingen worden gecompenseerd. Met name handig bij beperkt licht of flink inzoomen. Er zijn twee varianten: in de camera (CCD-Shift or Anti-Shake) en in de lens (Optical Image Stabilization).

Panasonic (Mega O.I.S)., Sony (Super Steady Shot) en Canon (IS) hebben een aantal digitale compact camera's met anti-shake in de camera. Een interessante optie voor weinig meer geld.

Alleen Sony heeft dit ook in de Sony Alpha digitale spiegelreflexcamera's zitten. Je hebt dan anti-shake ongeacht de lens die je er op zet. Nikon (VR), Canon (IS) en Sigma (OS) hebben lenzen met beeldstabilisatie. Lenzen met beeldstabilisatie kosten al snel 200 euro meer dan vergelijkbare kwaliteit lenzen zonder beeldstabilisatie. Stabilisatie in de lens heeft als bijkomend voordeel dat je een rustiger beeld krijgt. Vooral prettig als je veel/ lang door de lens tuurt.  Ook maakt het je lens lichtsterker omdat je tot 2 stops wint. Belangrijkste nadeel is dat het batterijverbruik met stabiliser zo'n 30% hoger ligt. Voor meer over optical image stabilatie : http://www.kenrockwell.com/tech/image-stabilization.htm


Aantal pixels

De resolutie of beeldkwaliteit wordt uitgedrukt in aantal megapixels. Voor het afdrukken van foto's op standaardformaat is 3 (miljoen) megapixels meestal al voldoende. Meest gangbaar op dit moment zijn 6 megapixel camera's. In onderstaande tabel kun je zien hoeveel megapixels je nodig hebt voor welke formaat afdrukken. Zoals je kunt zien hoef je van 1 en 2 megapixel camera's (zoals die in veel mobiele telefoons) geen hoge kwaliteit foto's te verwachten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, levert een hoger aantal pixels niet per se ook mooiere foto's op. De kwaliteit van de foto's zelf wordt hoofdzakelijk bepaald door de kwaliteit & grootte van de censor (waarop de beelden worden vastgelegd) en de kwaliteit van de lens. Meer dan 6MP heb je alleen nodig als je regelmatig vergrotingen laat afdrukken van 40x60 of groter of veel aan beeldbewerking doet. Mijn eigen ervaring is dat je met een 6 Megapixel digitale spiegelreflex-camera (Nikon D70) nog hele mooie vergrotingen krijgt op 40x60 cm. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de scherpte van de foto en de kwaliteit van de lens.

Welke afmeting in pixels moet je je digitale fotobestand hebben als je fotoafdrukken bestelt

Advies van verschillende winkelketens als AH, Hema, Dixons en Kruitvat (gemiddelden):

Megapixels

Grootte Foto

Afmetingen van de foto in cm

 

resolutie

10x15

13x17

15x20

20x30

30x45

40x60

50x70

10 Megapixel

3872 x 2592

++

++

++

++

++

++

++

7 Megapixel

3024 x 2016

++

++

++

++

++

++

++

6 Megapixel

3024 x 2016

++

++

++

++

++

++

++

5 Megapixel

2560 x 1920

++

++

++

++

++

+

+

4 Megapixel

2240 x 1680

++

++

++

+

+

+

+

3 Megapixel

2048 x 1536

++

++

+

+

+

-

-

2 Megapixel

1600 x 1200

+

+

+

-

-

-

-

1 Megapixel

1280 x 960

+

-

-

--

--

--

--

++ = uitstekend

+ = goed

- = minder goed

-- = slecht

Advies voor de meest optimale resolutie (volgens vakfotografen):

Megapixels

Grootte Foto

Afmetingen van de foto in cm

 

resolutie

9x13

10x15

13x17

15x20

20x30

30x45

40x60

50x70

10 Megapixel

3872 x 2592

++

++

++

++

++

++

++

++

6 Megapixel

3024 x 2016

++

++

++

++

++

+

-/+

-

5 Megapixel

2560 x 1920

++

++

++

++

+

-/+

--

--

4 Megapixel

2240 x 1680

++

++

++

+

-/+

-

--

--

3 Megapixel

2048 x 1536

++

++

+

-/+

-

--

--

--

2 Megapixel

1600 x 1200

++

+

-/+

-

--

--

--

--

1 Megapixel

1280 x 960

-/+

-

--

--

--

--

--

--

++ = uitstekend

+ = goed

- = minder goed

-- = slecht

Advies: altijd op de hoogste resolutie fotograferen.


Welke camera kan je het beste kopen ?

De beste keuze is afhankelijk van een paar facetten

- je budget: bepaal wat je maximaal wil uitgeven (inclusief geheugenkaarten, extra batterijen en opberghoesje).

Ga er vanuit dat je tot 150 euro meestal camera's aantreft met matige fotokwaliteit en vervelende afdrukvertraging (een paar uitzonderingen daargelaten). Rond de 200 euro heb je al veel goed beoordeelde digitale compact camera's (doorgaans zgn. point-and-shoot camera's, die bedoeld zijn voor mensen die weinig waarde hechten aan instelmogelijkheden voor ISO-waarden/ sluitertijden/ diafragma / witbalans e.d.). Wil je meer dan 8x Optische zoom, dan zit je in de prijsklasse boven de 250 euro. Voor het topsegment van digitale compact camera's betaal je al snel meer dan 350 euro en prijzen lopen op tot rond de 750 euro. De betere digitale compact camera's doen qua fotokwaliteit vaak niet onder (en zijn soms zelf beter) voor de goedkopere digitale spiegelreflex camera's.

Er zijn geen slechte digitale spiegelreflexcamera's op de markt, maar er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen. De goedkoopste spiegelreflexcamera kost zo'n 500 euro. Je hebt dan een camera body en een (goedkope) basis lens (meestal 18-55mm). Je hebt dan nog wel een tele(zoom)-lens nodig. De goedkoopste tele(zoom)-lens kost minimaal zo'n 175 euro. Reken daarbij nog de kosten van een geheugenkaart en eventuele UV-filter en extra batterij. Voor de meeste populaire camera's (zoals de Sony Alpha, Nikon d40x, Canon 350D) heb je een budget van minimaal 1000 euro nodig. Als je de keuze moet maken, kun je beter kiezen voor een betere lens dan voor een betere body. Momenteel zijn de superzoomlenzen sterk in opkomst met een bereik van 18-200mm (27-300mm kleinbeeldequivalent). Deze zijn verkrijgbaar vanaf 325 euro (met vibratiereductie vanaf 550 euro). Voordeel is dat je voor de meeste situaties aan deze lens genoeg hebt. Veel internet winkels bieden deze combinatie ook aan als alternatief voor het standaardpakket.

-waar wil je het voor gebruiken

Voor huis, tuin en keuken gebruik voldoen de meeste digitale compact camera's. Als je veel kinderen of sport fotografeert, let dan vooral op de afdrukvertraging. Een camera met beeldstabilisatie (bijv die van Panasonic) zou dan ook interessant kunnen zijn. Voor reisfotografie zijn compacte digitale compactcamera's wel handig omdat ze zo klein zijn, maar meestal heb je behoefte aan meer optische zoom. Camera's die meer optische zoom hebben, zijn doorgaans ook groter. De stap naar een digitale spiegelreflexcamera is dan ook niet zo groot meer. Wil je niet allemaal lenzen meeslepen en steeds lenzen moeten wisselen, dan zijn de eerder genoemde zgn. superzoomlenzen (18-200mm) een goede optie.

Een paar goede websites met uitgebreide reviews van digitale camera's:


waar te kopen ?

prijsverschillen voor digitale camera's zijn enorm, soms oplopend tot 25%. Dit geldt ook voor de prijzen van geheugenkaarten.

Bij een vakfotograaf

- hier krijg je doorgaans het beste advies, maar betaal je daar ook doorgaans aanzienlijk meer voor de camera. Het is wel aan te raden voordat je voor het definitief overgaan tot kopen, eerst even op internet te kijken voor wat de vraagprijs bij een gemiddelde webshop is. Vaak kun je in winkels onderhandelen over de prijs, zeker als je er nog wat accessoires of een extra lens bij koopt.

Bij een winkelketen

- hier is het adviesniveau sterk wisselend, maar meestal stelt het weinig voor. De Mediamarkt heeft geregeld digitale camera's in de aanbieding (die in hun folder), met hetzelfde prijsniveau als de goedkope webwinkels. Voor de rest zijn camera's doorgaans redelijk geprijsd, maar kopen via internet is meestal goedkoper. Advies bij dit soort winkels is kijken welke camera je wilt hebben en dan op internet de reviews te lezen en prijzen te vergelijken.

Op internet

- hier krijg je doorgaans weinig advies (vaak wel veel informatie op de website), maar betaal je doorgaans het minst. Zelf heb ik wel goede ervaringen met Digitalstreet.nl, Camera-Express.nl en Digicamshop.nl.  Zij beschikken allen over een fysieke locatie (winkel) waar je eventueel terecht kunt om je bestelling op te halen of voor after sales service. Behalve met bedrijven als bol.com en pixmania.com, zou ik voorzichtig zijn met het plaatsen van bestellingen bij bedrijven die alleen een postadres hebben of waar je alleen via e-mail mee kan communiceren.  Een goede plek om prijzen van internetwinkels te vergelijken is http://www.kieskeuring.nl/ . Daar vind je ook meningen van consumenten.


Geheugenkaarten

Aantal foto's dat op een geheugenkaart past (op JPEG-formaat)
Resolutie
Bestandsgrootte
Resolutiebenaming
256MB
512MB
1024MB (1GB)
2000MB (2GB)
640 x 480
 
VGA
1.667
3.333
6510
6.510
1024 x 768
 
XGA
651
1.302
2543
2.543
1280 x 960
 
1,3 megapixels
417
833
1628
1.628
1600 x 1200
 
2,1 megapixels
267
533
1042
1.042
2048 x 1536
 
3,3 megapixels
163
326
636
636
2464 x 1648
 
4,1 megapixels
130
259
506
506
2568 x 1928
 
5,2 megapixels
103
207
404
404
3072 x 2048
3,2MB per foto
6,3 megapixels
83
166
324
648
   
8,0 megapixels
48
96
192
384
3872 x 2592
4,8MB per foto
10,2 megapixels
32
65
129
258
---> ls je in RAW of NEF fotografeert, moet je al snel op 10MB per foto rekenen <---

Aan het gebruik van geheugenkaarten zit ook een groot risico. Aangezien meestal al je foto's er op staan, is de schade erg groot als je je camera verliest of wordt gestolen. Ook is het mogelijk dat je onbedoeld de foto's wist. Het is daarom aan te raden om regelmatig een back up te maken. Als je op reis bent, kun je er voor kiezen om je foto's op CDs te branden (dat kan bijvoorbeeld in veel landen bij fotozaken of in een internet café) of een kopie te maken op een portable harddisk.  Deze zijn er in de vorm van zgn photo banks op de markt (zoals die van Vosonic, Nikon Coolwalker en Epson Photo Viewer) of MP3 spelers met USB-Host (zoals de Apple Ipod 80GB of de Creative Zen 60GB).


Foto's per ongeluk gewist van de geheugenkaart: geen paniek, redding is nabij

Als je per ongeluk je foto's delete van je geheugenkaart, dan is er grote kans dat je ze weer terug kunt halen. Je bent niet de enige die wel eens per ongeluk een geheugenkaart of een paar foto's wist. Er is daarom voor dit soort situaties (ook gratis) software beschikbaar om foto's van gewiste geheugenkaarten weer boven water te krijgen: grote kans dat ze grotendeels weer tevoorschijn komen. Een voorbeeld van een programma is hier te vinden: http://www.snapfiles.com/get/smartrecovery.html en een korte uitleg hier: http://www.ofzenandcomputing.com/zanswers/60. Van belang is wel dat je na het per ongeluk wissen geen nieuwe foto's met de kaart maakt, aangezien nieuwe foto's de oude kunnen overschrijven. Een extra geheugenkaart mee op reis is dus ook voor dit soort situaties handig.

 image

© Roel de Gama - Wereldreiziger.net