Disk space: De hoeveelheid schijfruimte die je nodig hebt is afhankelijk van het aantal megabytes (MB) van de bestanden die je upload (je website) en de grootte van je mailboxes van je email accounts. Je hebt ook nog wat schijfruimte voor log files + web statistieken die automatisch in je account worden aangemaakt. De meeste webhosters bieden meer schijfruimte dan je ooit nodig hebt, maar toch iets om op te letten als je een grote website (bijv. veel foto's) hebt of vaak grote mailbestanden ontvangt.

Data transfer: Data transfer is de meting van dataverkeer dat je website genereert. Data transfer wordt gemeten in bytes, kilo bytes (KB), mega bytes (MB) of giga bytes (GB). Ongeveer 80% van de websites op het internet genereren 5 GB of dataverkeer per maand. Een gemiddelde website genereert minder dan 250MB of data verkeer per maand en heeft ongeveer 50 bezoekers per dag. Websites met foto's/ image galleries genereren meer dataverkeer dan de gemiddelde website, maar zelden meer dan 2 a 3GB per maand. Alleen zeer populaire websites genereren meer dan 30GB dataverkeer per maand (Voorbeeld: mijn websites genereren gemiddeld 35GB per maand met gemiddeld 3500 bezoekers per maand). Dit is de manier om dataverkeer te berekenen: Bezoekers x Paginagrootte (html+images in KBs) x Page views (aantal pagina's) x 30 dagen = Maandelijks Dataverkeer van de Website. Als mensen bestanden van je website kunnen downloaden geldt dat ook als dataverkeer. Unlimited Dataverkeer klinkt mooi, maar in de praktijk hanteert men daarbij een Fair Use Policy.

Uptime: Dit is de tijd dat je website te benaderen is op het internet. 99,9% Is het meeste gebruikelijke beschikbaarheidsniveau dat wordt aangeboden 100% Uptime bestaat niet aangezien alle webhosters periodiek onderhoud op hun servers moeten verrichten en er zich altijd technische problemen kunnen voordoen. De meeste webhosters maken hebben back-up servers en back-up internet connections (backbones) om de downtime bij storingen te minimaliseren. 1% Downtime betekent dat je website onbereikbaar gedurende 8 uur per maand. De webhosters die hieronder worden aanbevolen garanderen en hebben allemaal een uptime van 99,9% of hoger (gemeten door onafhankelijke bronnen). 

Multi domain hosting: Als je meerdere domeinnamen wilt gebruiken en deze wil koppelen aan meerdere websites met elk hun eigen domeinnaam en inhoud, dan is multi domain hosting het goedkoopste keuze, aangezien je maar 1 hosting pakket hoeft aan te schaffen. Zelf heb ik ook meerdere websites (5) en deze via multi domain hosting ondergebracht bij Bluehost. Dit kost mij nu 70 Euro per jaar, wat mij anders 5 x 70 = 350 Euro zou kosten.

Linux of Windows hosting: Als je geen gebruik maakt van ASP, Coldfusion, MS SQL of Access databases, dan maakt het niet uit welke je kiest. Windows hosting is doorgaans duurder.

Prijzen: De prijzen van webhosting lopen sterk uiteen. Doorgaans is hosting in de USA stukken goedkoper dan in Nederland. Een looptijd van 1 jaar biedt meestal de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Langer dan een termijn van twee jaar zou ik niet doen: wat nu goed en voordelig is, kan in de internetwereld over een jaar heel anders zijn.