o.a.visa, inentingen, malaria, hoogteziekte, beste reisperiode

Visum / Visa-Bepalingen
Voor veel landen in de wereld heb je een visum nodig.
Op http://www.visum.nl en http://www.visumdienst.nl vind je een uitgebreid overzicht van de visumbepalingen/ voorwaarden per land en de contactgegevens van de betreffende ambassades en consulaten. De afhandeltijd verschilt per consulaat, maar is meestal een paar dagen. Tegen een meerprijs kan het vaak ook sneller.
Je moet altijd bij je een aanvraag je paspoort (geen kopie) en een of meer pasfoto’s inleveren. Vaak moet je paspoort nog 6 maanden na vertrek uit het betreffende land geldig zijn. Niet alle ambassades en consulaten bevinden zich in Nederland. Je zult in dat geval dan meestal naar Brussel moeten voor een visum. Voor verscheidene landen is het ook mogelijk om een visum bij aankomst in het land aan de grens aan te schaffen. Check wel van tevoren of dat ook mogelijk is op de plek waar je de grens oversteekt of de luchthaven waar je aankomt.
Inentingen
Voor een bezoek aan veel landen worden vaccinaties aanbevolen. Een overzicht van aanbevolen vaccinaties per land is o.a. te vinden op
http://www.lcr.nl
http://www.reisgeneeskunde.be
Vaccinaties zijn verkrijgbaar o.a. bij lokale GGDs, Tropencentra van ziekenhuizen, de Reisdokter en KLM travel Clinics (o.a. op Schiphol).
De meest voorkomende vaccinaties zijn:
– Gele Koorts: Als men uit een gele koorts gebied komt is voor veel landen een gele koorts vaccinatie verplicht.
– Cholera. Sommige landen eisen een Cholera-verklaring. Dit is in de praktijk niet meer dan een stempel in je vaccinatieboekje, aangezien er in West Europa niet meer tegen Cholera gevaccineerd wordt.
– DTP, Hepatitis A en Buiktyfus-vaccinaties worden voor veel landen aanbevolen.
– Voor sommige landen en/of voor specifieke doelgroepen worden ook wel vaccinaties voor Hepatitis B, TBC of Meningokokken aanbevolen.
Malaria preventie
In grote delen van de wereld komt Malaria voor. De malariamug is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Gedurende deze tijd is het in deze gebieden daarom noodzakelijk anti-malaria maatregelen te nemen. Naast goede bescherming tegen muggenbeten, zoals muggenolie (met meer dan 30% van de werkzame stof deet), bedekkende kleding en een klamboe, worden de volgende middelen aanbevolen tegen malaria:
– Paludrine voor gebieden zonder resistente malariamuggen.
In gebieden met resistente malariamuggen wordt Lariam geadviseerd. Dit middel heeft echter vaak bijwerkingen. Vaak wordt daarom de voorkeur gegevem aan Malarone. Dit middel is te geschikt voor een verblijf tot maximaal vier weken.
zie ook http://www.lcr.nl of http://www.reisgeneeskunde.be
Koop deze tabletten (alleen op recept verkrijgbaar) en anti-muggen lotion/ spray voor vertrek, aangezien ze in veel landen moeilijk verkrijgbaar zijn. Bovendien zijn er in ontwikkelingslanden veel namaak medicijnen (nep) op de markt.
Mijn ervaring tijdens reizen naar deze gebieden is dat reizigers verschillende reisadviezen meekrijgen t.a.v. wel of niet slikken van ant-malariatabletten. Dit meestal te maken met landen waar maar een deel malariagebied is en de duur van het verblijf in malariagebieden. Vraag daarom of het echt wel nodig is voor het gebied waar je naartoe gaat (neem je reisroute mee als je een reizigersconsult krijgt).
Hoogteziekte
Iedereen kan acute hoogteziekte krijgen van zodra hij/zij 4 tot 8 u boven de 2000 m verblijft: 20 % kans vanaf 2000 – 2500 m, en 40-50 % vanaf 3000-3500 m. De kans op hoogteziekte is niet afhankelijk van iemands fysische conditie, noch van het aantal keren dat men reeds op grote hoogte verbleef. De kans is wel vrij constant: als je eerder last van hoogteziekte hebt gehad, is de kans dat je het weer krijgt groot en omgekeerd.  De symptomen kunnen nog optreden tot 72 uur na aankomst en kunnen 2-5 dagen aanhouden indien. Symptonen zijn hoofdpijn, moeheid en kortademigheid bij inspanning, gebrek aan eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, algemeen onwel voelen, en soms opzwellen van handen, voeten en gezicht (eerst de oogleden).
Personen die rechtstreeks naar hooggelegen plekken vliegen, zoals Cusco (Peru, 3225 m), La Paz (Bolivia, 3658-4018 m), Lhasa (Tibet, 3685 m), Leh (Ladakh, 3505 m) moeten extra rekening houden met de mogelijkheid van hoogteziekte en worden geadviseerd de eerste dagen rustig aan te doen en terughoudend te zijn met de inname van alcohol en slaapmiddelen.
Adviezen voor preventie bestaan meestal uit de volgende maatregelen: Verblijf, indien mogelijk, eerst enkele dagen op een intermediaire hoogte (+ 2000 m), stijg boven de 3000 m met een maximum 300-500 m per dag en vanaf 4500 m hoogte met maximum 150 m per dag stijgen (om te slapen – je mag overdag wel hoger gaan).
Gezond op Reis: Wat Nog Meer
Reizigersdiarree komt voor bij 30-50% van alle reizigers en wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen in voedsel en drinkwater. Met name ijs en lang vantevoren bereid eten zijn de boosdoeners. Het meeste risico loop je in Noord-Afrika en ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Het treed op na ongeveer 48 uur en duurt meestal 48-72 uur. Soms hebben mensen ook last van koorts, overgeven en buikkrampen.
Eet daarom alleen gekookt of gebakken voedsel, Schil of pel fruit, neem geen salades, eet geen ijs en gebruik geen ijsblokjes in je drinken, drink mineraalwater / fris / thee, koffie, houd vliegen op afstand, pas op met water inslikken als je een douche neemt of aan het zwemmen bent.
Was in de wat minder hygiënische landen geregeld je handen. Je kunt bij elk drogist desinfecterende hand gel kopen, die je zonder gebruik van water kunt gebruiken.
Bij reizigersdiarree is er een reële kans op uitdroging. Het is daarom van belang dat je veel blijft drinken, liefst met een zoutoplossing.
EHBO-KIT
Neem een EHBO-kit mee. Deze zijn o.a. te koop bij het drogist en apotheek. Daar kan men je ook adviseren wat je daarnaast nog het beste kan meenemen, zoals paracetamol, Loperamidehydrochloride (diarreeremmers), DEET en ORS. Voor sommige landen is het aan te bevelen om zelf een zetje steriele injectienaalden mee te nemen.
Vakantieweer: Wat is de beste
Reistijd Als je op reis gaat is het ook handig rekening te houden met het weer. Algemeen: de beste reisperiode / reistijd per land is makkelijk te vinden door op deze woorden te zoeken met Google.com. (Onze) zomer is vaak niet de beste reistijd
– op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd aan die van ons. Op deze bestemmingen kan het dan behoorlijk koud worden. Denk bijvoorbeeld aan Patagonie.
– voor tropische bestemmingen is onze zomer juiste het natte seizoen met moessons en kans op tropische stormen. Denk daarbij bijv aan Thailand en landen in Centraal Amerika. Meestal zijn het korte hevige buien en is het de rest van de dag droog en zonnig. Voornaamste ongemak voor reizigers is doorgaans het onbegaanbaar worden van wegen.
– in de zomer kan je op veel plaatsen met (extreme) hitte worden geconfronteerd. Dat kan ook effect op de beschikbaarheid van toeristische faciliteiten. Zo worden er bijv. in de zomer vrijwel geen reizen georganiseerd naar de Sahara.
Optimaal profiteren van het daglicht
– het kan handig zijn rekening te houden met het aantal uren dat het per dag licht is. Je hebt meer aan je dag (sightseeing) als het niet al om 18:00 donker wordt. Als je naar een bestemming gaat waar het (veel) te heet is in de zomer, maar je wel zoveel mogelijk uren daglicht wil hebben, dan kun je beter in de lente dan in de herfst reizen. Temperaturen van dagen voor de zomer zijn doorgaans lager dan die in de herfst.
zie voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang in de wereld:
http://aa.usno.navy.mil/data/docs/RS_OneYear.html
Reisadviezen van de Overheid
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen af. Daarmee kunnen reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s verbonden aan een verblijf in het buitenland. Veiligheidsrisico’s komen helaas regelmatig voor en variëren van zware criminaliteit (zoals gewapende overvallen en ontvoeringen) tot natuurgeweld en oorlogshandelingen. Wanneer de veiligheidssituatie in een land verslechtert, kan het voorkomen dat alle reizen naar een bepaalde bestemming worden ontraden. Reisadviezen zijn niet bindend. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende touroperator om een reis al dan niet te laten doorgaan. Zie ook opmerkingen bij Camaliteitenfonds
De reisadviezen zijn te vinden op: http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/reisadviezen en http://www.diplomatie.be/nl/travel/
REISADVIEZEN IN VOLGORDE VAN ZWAARTE:
– Geen reisadvies
– Waakzaamheid betrachten
– Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden afgeraden
– Niet-essentiële reizen worden afgeraden
– Alle reizen worden afgeraden
– Landgenoten worden verzocht het land te verlaten
Calamiteitenfonds
Bij een (dreigende) calamiteit, epidemie of dierziekte in het land van bestemming kun je mogelijk (een deel van) uw reissom terugkrijgen.
Een calamiteit in de zin van de regeling van het Calamiteitenfonds is een onverwachte en abnormale gebeurtenis die wordt veroorzaakt door molest of door een natuurramp. Molest is bijvoorbeeld oorlog, burgeroorlog, opstand, onlusten, oproer, terrorisme, sabotage en rellen. Bij een calamiteit moet er sprake van een situatie, dat de reis in redelijkheid niet meer kan worden voortgezet.
De Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR) bepaalt of en wanneer er sprake is van een ‘uitkeringsvatbare situatie’ als gevolg van een calamiteit. Deze vaststelling geldt voor een bepaalde tijd en voor een bepaalde plaats. Als er sprake is van een uitkeringsvatbare situatie krijg je de betaalde reissom terug of een deel ervan en/of een vergoeding van kosten die je hebt gemaakt. Je reisorganisatie moet dan wel zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De teruggaaf en/of vergoeding gebeurt door de reisorganisatie en niet door het Calamiteitenfonds.
Bij een dreigende calamiteit kan de Stichting Calamiteitenfonds Reizen een besluit tot ‘dekkingsbeperking’ nemen (wordt ook vaak een ‘negatief reisadvies’ genoemd). Geldt er een dekkingsbeperking voor een bepaald gebied in een vastgestelde periode en u gaat daar toch naar toe en boek je alsnog een reis, dan heb je geen garantie van het Calamiteitenfonds. Je kunt dan wel de reisovereenkomst vanaf 30 dagen voor de overeengekomen reisdatum kosteloos annuleren bij de reisorganisatie.