Wat mee te nemen op Reis ?

Paspoort & Visa
In veel landen moet je paspoort nog drie maanden na vertrek uit het land geldig zijn.
Zorg dat je kopieën van je paspoort bij je hebt. Als je je paspoort kwijtraakt, is het dan vaak makkelijker om een nieuwe te krijgen. Ook aangifte doen gaat dan een stuk sneller.
Let bij visa op de geldigheidsduur en de laatst mogelijke inreisdatum. Visa moeten vrijwel altijd cash worden afgerekend. Vaak moet je ook één of twee pasfoto’s inleveren. In de meeste gevallen kun je je visum niet gelijk krijgen, maar moet je de volgende dag terugkomen. Indien versnelde afhandeling mogelijk is, moet daar altijd wel flink extra voor betaald worden. Visumvereisten en bedragen voor de meeste landen zijn te vinden op http://www.visum.nl.  of http://www.visumdienst.nl
Cash
Geld Het is altijd handig om naast Euro’s ook wat cash US Dollars mee te nemen. Je kunt daarmee in alle landen terecht, ook bij de kleinste wisselkantoortjes en vaak ook bij hotels/hostels. Euro’s kun je altijd wel wisselen bij banken, maar deze hebben doorgaans beperkte openingstijden.
Wees er van bewust dat met name dollars in veel landen vaak geweigerd worden als er op geschreven is of als ze scheurtjes vertonen. Neem daarom alleen gave/ onbeschreven biljetten mee. In veel landen lijken taxichauffeurs, straatverkopers en andere kleine zelfstandigen nooit enig wisselgeld op zak te hebben. Het is daarom handig om genoeg klein geld op zak te hebben. Als je geld wisselt of pint krijg je vaak alleen grote coupures. Vraag daarom bij het wisselen altijd specifiek om kleine coupures.
Zorg er voor dat je altijd voor paar dagen cash bij je hebt. Er is niets vervelender dan zonder geld komen te zitten om bijv. een overnachting te bekostigen. Reken er niet op dat je altijd met een creditcard kan betalen. Ook komt het in verscheidene landen geregeld voor dat pinautomaten leeg zijn.
Zorg er voor dat je van tevoren weet wat de wisselkoersen zijn, o.a. om te voorkomen dat je wordt afgezet. Op www.oanda.com vindt je alle actuele wisselkeursen en kun je ook een FXCheatSheet – Currency Converter for Travelers  (omrekentabellen) maken en uitprinten. Dit is erg handig om mee op reis te nemen. De wisselkoersen op vliegvelden zijn vrijwel altijd onvoordeliger dan elders.
Credit Cards
Credit cards worden in toenemende mate geaccepteerd, ook bij de wat duurdere bezienswaardigheden. Reken er echter niet op. Bovendien wordt er regelmatig 4% extra kosten geregeld voor betalingen met creditcards. Wees voorzichtig met het afgeven van je credit card. Zorg dat je kaart door de machine wordt gehaald waar je bij staat. Misbruik komt voor en merk je pas als je weer in Nederland terug bent.
Credit cards zijn vaak handig voor het telefonisch reserveren van accommodatie. Als je je creditcardnummer doorgeeft wordt een kamer voor je vastgehouden. Ook bij bijvoorbeeld autohuur is een credit card praktisch. Je hoeft dan geen cash borg achter te laten. Met een credit card kan je ook vaak cash geld opnemen bij de balies van banken en bij veel pinautomaten (vooral met VISA). Je betaalt hiervoor wel een hoge provisie.
Voor pinautomaten wereldwijd voor Mastercard kijk op: www.mastercard.nl, voor VISA op www.visa.nl en voor American Express op www.amex.nl.
PINpas
Altijd meenemen. Het is vaak voordeliger dan geld wisselen. Elk beetje vliegveld of stad heeft wel een PIN-automaat (ATM), vrijwel altijd met ook een Engels menu. Niet alle PIN-automaten zijn geschikt. Het logo op de PIN-automaat moet overeenkomen met die achter op je pas (meestal het meastro of visa logo)
De procedure voor PINnen werkt in veel landen anders dan in Nederland: Na een pintransactie krijg je je pinpas niet automatisch terug. Je krijgt dan de vraag of je nog een andere transactie wilt doen. Regelmatig hebben toeristen dat niet door en vergeten daardoor hun pinpas. Degene na jou kan dan geld van je rekening opnemen zonder je pincode te hoeven intoetsen. De schade blijft gelukkig vrijwel altijd beperkt tot het dagmaximum dat je in het buitenland mag opnemen (zolang niemand je je pincode heeft zien intoetsen..). Lastiger is dat je de rest van je trip dan geen pinpas meer hebt.
De meeste pinpassen zijn voorzien van het cirrus logo. Pin-automaten waar je pinnen kun je vinden op: www.maestrocard.com
Travellers Cheques
Voordeel is dat ze verzekerd zijn. Persoonlijk vind ik ze doorgaans erg onhandig. De provisie is vaak hoog en de plaatsen waar je ze kunt verzilveren zijn beperkt (meestal alleen bij banken). Ze zijn voornamelijk bruikbaar als je voor langere tijd op reis bent in gebieden waar je geen pinautomaten verwacht en waar je daarom steeds met veel cash op zak zou moeten lopen.
De meest gangbare zijn die van americanexpress.nl en thomascook.nl.
Bagage
Naast de gebruikelijke t-shirts, afritsbroeken en wandelschoenen, zijn er nog wat andere handige bagage-items:
zaklampje of hoofdlampje: voor campings, nachttreinen, grotten of plaatsen zonder goede straatverlichting.
oordopjes: voor nachtrust in hotels/ hostels die aan een drukke weg liggen of in landen waar men voor alles toetert, slaapzalen met snurkende medereizigers, campings, nachttreinen en nachtbussen. 
EHBO kit: kleine EHBO set van bijv tropenzorg (o.a. te koop bij drogisterijen). In ieder geval pleisters. Voor sommige landen is het ook aan te raden om een setje injectienaalden mee te nemen (o.a. te koop bij GGDs en Tropencentra). Kijk hier voor informatie over inentingen en malaria. 
lakenzak: handig voor in een slaapzak (hoef je je slaapzak niet te wassen), in nachttreinen of in hotels waar het beddengoed niet al te fris oogt. daarnaast is een kleine kussensloop handig: stop er wat kleren in en je hebt een kussen.
een rugzak is handig als je van plan bent om lange stukken te lopen met je bagage; in andere gevallen ben je meestal het beste af met een (grote) weekendtas met wieltjes. Als je rondreist is een koffer meestal onhandig (te groot, onhandige afmetingen).
Mobiele Telefoon
Altijd handig om bij je te hebben. Zorg dat je in ieder geval je SIM card met een PINcode beveiligd hebt. In landen de EU bel te volgens Nederlands tarief, voor data geld het zelfde.
Bellen vanuit het buitenland (buiten de EU) kan flink in de kosten lopen, meestal ergens tussen de 1 en 4 euro per minuut . Let op: Gebeld worden terwijl je in het buitenland bent kost je ook geld. Ontvang je tijdens het verblijf in het buitenland een gesprek, dan betaal je het internationale tarief vanaf de Nederlandse grens naar het land waar je bent (ook als je iemand “wegdrukt”). Degene die belt, betaalt het normale tarief voor het bellen naar een mobiele telefoon. Het is maar dat je het weet. Ook voor het afluisteren van je voicemail geldt het internationale tarief.
Veel goedkoper is het gebruik van SMS. Hiervoor geldt in het buitenland een tarief van tussen de 0,45 en 0,75 euro per bericht. Aan het ontvangen van SMS zijn doorgaans geen kosten verbonden. Ideaal dus om goedkoop contact te houden. Versturen en ontvangen van SMS is niet in alle landen mogelijk. Kijk hier voor meer informatie over mobiel bellen in en vanuit het buitenland. Een overzicht van de tarieven voor bellen in en vanuit het buitenland vindt je op de website van je provider. Zorg dat je altijd het nummer van je operator bij je hebt om bij verlies of diefstal je SIM-kaart te laten blokkeren. Zolang je je SIM-kaart niet laat blokkeren, ben je zelf aansprakelijk voor de kosten van alle gesprekken die met je telefoon (lees: SIM-kaart) worden gevoerd.
Veel hotels en restaurants hebben mobiel internet. Een WhatsAppje versturen is dan het makkelijks en gratis.
Tips ter voorkoming van Verlies en Diefstal
De meeste diefstallen zijn gelegenheidsdiefstallen. Maak het zakkenrollers en bagagedieven moeilijk en ze slaan je over.
Voor je paspoort, tickets, bankpassen, travellers cheques en cash kun je het beste een buiksafe (money belt) gebruiken, die je onzichtbaar onder je kleren draagt. Je ziet vaak toeristen die een buik- of neksafe hebben en elke keer dat ze iets moeten betalen, deze te voorschijn halen om geld uit te nemen. Je ziet dan gelijk hoeveel cash geld ze bij zich hebben (in sommige landen kan dat gelijk zijn aan een jaarsalaris…). Handiger is gebruik te maken van een kleine dag portemonnee waarin je genoeg cash stopt om (een deel van) de dag mee door te komen. Je hoeft dan niet bij elke betaling je hele hebben en houwen tevoorschijn te halen en bovendien is de schade beperkt mocht je deze verliezen of gezakkerold worden. Al je waardevolle documenten en geld in een buiktasje (die je over je kleding draagt) bewaren is niet aan te bevelen, aangezien mensen geneigd zijn deze vaker af te doen. Wel zijn ze handig voor bijv. je dagportemonnee en een kleine fotocamera.
Veel mensen stoppen al hun waardevolle spullen in een aparte kleinere tas of rugzakje. Potentiële dieven/ zakkenrollers weten dat uiteraard ook. Het is daarom aan te raden om met name in het lokale openbaar vervoer je kleinere tas/ rugzak in je grote tas/ rugzak te stoppen. Bagagedieven stelen uiteraard minder snel grote tassen of koffers. Des te meer tassen, des te meer je moet opletten.
Wat betreft je grote bagage is het vaak handig om een ketting met (cijfer)slot mee te nemen voor als je ‘s nachts reist in treinen en bussen. In landen als India zitten in treinen onder de banken haken waar je je tas, koffer of rugzak aan vast kan ketenen. Een slot is ook handig voor o.a. hostels. Daar zijn vaak kasten en kluisjes die je met een eigen hangslot kan afsluiten.
Ook op luchthavens en tijdens vluchten moet je opletten. Kijk maar eens hoe vaak mensen bij de bagagecontrole allerlei losse items (credit cards, portemonnees, paspoorten enz) uit hun zakken halen en los in het bakje leggen dat door de X-ray gaat. In de drukte kan je makkelijk wat vergeten of kan iemand voor je in de rij ongemerkt wat uit je portefeuille halen (Schiphol heeft ondanks extra maatregelen genomen om deze vorm van diefstal tegen te gaan). Veel luchthavens adviseren daarom ook om losse items bij deze controles in je handbagage of je jas te stoppen. Daarnaast zul je er verstelt van staan hoeveel mensen hun portemonnees, paspoorten en brillen tijdens de vlucht in de seat pocket stoppen en vervolgens die vergeten mee te nemen als ze het vliegtuig verlaten. Het is maar dat je het weet.
In hostels met dorm rooms vind je helaas ook medereizigers die van andere reizigers stelen, vooral in grote steden. Deel je een kamer met anderen, houd dan je buiksafe ook ‘s nachts om of stop je buiksafe in je sleep sack/ slaapzak. Dieven in dormrooms zijn meestal alleen uit op cash. Dure foto-apparatuur e.d. kan je het best in een afgesloten tas/koffer/rugzak laten en deze ergens aan vast ketenen. Dit geldt uiteraard ook voor hotelkamers waar je overdag (een deel van) de dag je bagage onbeheerd achter laat. Iedereen met een loper kan in principe op je kamer komen. Laat waardevolle spullen daarom niet zichtbaar liggen. Wees er ook van bewust dan kluisjes in hotelkamers ook niet altijd te vertrouwen zijn. De meeste hotels hebben bij de receptie de mogelijkheid om waardevolle spullen in bewaring te geven.
Mocht er toch wat gestolen worden en moet je aangifte bij de politie doen, dan is het handig om een een kopie van je paspoort/ vliegtickets/ treinpas e.d., een overzicht van pasnummers  en serienummers van foto/ video-apparatuur e.d. te hebben. Veelal gaat de aangifte en de afhandeling door de verzekeringsmaatschappij dan sneller. Een gestolen paspoort (+ visa) vervangen kost je het meeste werk. Vervangende tickets, money transfers e.d. kunnen verzekeringsmaatschappijen vaak snel voor je regelen.