Trans Siberië Express INFO - ROUTES - DIENSTREGELINGEN - PRIJZEN - REISGIDSEN

MOSKOU-VLADIVOSTOK/BEIJING (PEKING) PER TREIN: klik hier voor foto’s van deze reis
De Trans Siberië Express 
De naam Trans Siberië Express wordt gebruikt voor drie verschillende intercontinentale treinen. Daarnaast is er ook nog een andere route van Moskou naar Beijing die loopt via Alma Ata (Kazakstan) en Urumqi (China).
Route 1: Trans Siberië Express: Moskou – Vladivostoc
9297 km
Dit is de echte Trans Siberië Express.
Dit is een Russische trein met compartimenten met 2 (1e klas) en 4 bedden (2e klas) (Kype). Er is een restauratierijtuig beschikbaar tussen Moskou en Zabaikalsk
Prijs voor een enkele reis kost 480 tot 860 Euro 1e klas en 240 tot 530 Euro 2e klas (afhankelijk van het soort trein). Tickets vanaf Vladivostoc naar Harbin (China) kosten rond de 240 euro (alleen 2e klas)
Route 2: Trans-Mantsjoerije Express: Moskou – Harbin – Beijing (Peking – China)
9001 km
Dit is een Russische trein met compartimenten met 2 (1e klas) en 4 bedden (2e klas) (Kype).
Prijs voor een enkele reis kost rond de 1000 Euro 1e klas en 700 Euro 2e klas
Visum nodig voor Rusland en China
Route 3: Trans Mongolië Express: Moskou – Ulan Bator (Mongolië) – Beijing (Peking – China)
6552 km naar Ulan Bator (Mongolië)
7661 km naar Beijing
Dit is een Chinese trein met met compartimenten met 2 (soft sleeper, gelijk aan 1e klas) en 4 bedden (hard sleeper, gelijk aan 2e klas). Er is een restauratierijtuig beschikbaar die wisselt aan elke grens
Prijs voor een enkele reis kost rond de 860 Euro 1e klas en 530 Euro 2e klas
Visum nodig voor Rusland, Mongolie en China
Route 4: Zijde Route Express: Moskou – Almaty (Alma Alta – Kazakstan) – Beijing (Peking – China)
4014 km naar Almaty (Alma Ata – Kazakstan)
5407 km naar Urumqi (China)
11069 km naar Beijing (Peking – China)
Russische trein, In Alma Ata overstappen op een Chinese trein Prijs voor een enkele reis kost rond de 290 Euro naar Alma-Ata Visum nodig voor Rusland, Kazakstan en China
Hoe kom je aan een ticket voor de Trans Siberië Express In Nederland zijn behoorlijk wat reisorganisaties die tickets voor de Transsiberie Express verkopen. Soms krijg je je ticket thuis toegestuurd, maar vaak ook krijg je een voucher die je voor vertrek in Moskou (meestal in je hotel) kan omwisselen voor een ticket. De prijzen voor het kopen via een reisagent zijn (aanzienlijk) hoger dan wanneer je die direct bij de Russische Spoorwegen zou kopen. In de praktijk worden echter veel tickets opgekocht door reisagenten en is er ook nog een levendige zwarte handel in deze kaartjes. Het is daarom heel erg moeilijk om kaartjes in Moskou op het station in Moskou te bemachtigen. Kaartverkoop start 45 dagen voor vertrek. Kaartjes naar Vladivostok en van Beijing naar Moskou zijn wat makkelijker te verkrijgen, aangezien de meeste toeristen/ groepen van Moskou naar Beijing reizen.   
Een package met vliegreis, hotel, transfers en treinticket kan vaak goedkoper dan wanneer je het zelf regelt.
Een paar bekende betrouwbare aanbieders van individuele arrangementen:
http://www.treinreiswinkel.nl/
http://www.trans-sputnik.nl/
http://www.vnc.nl/
http://www.tiaratours.nl/
Internationaal zijn er ook nog een paar goedkopere aanbieders:
http://www.monkeyshrine.com/ (zit in Beijing en Hong Kong, goed voor vertrek vanuit China)
http://www.russian-tours.spb.ru/siberia.html
http://waytorussia.net/Transport/Timetables/TransSiberian.html
http://www.intourist-usa.com/sibir.htm
http://www.studyrussian.com/MGU/transsib_individual.html
Waar je aan moet denken voordat je een reis met de Trans Siberië Express boekt
STOP-OVER PLAATSEN ONDERWEG
Irkutsk in Rusland en Ulan Bator in Mongolië zijn de meest interessante stop-over plaatsen op de route. Veel reisorganisaties beiden stop over arrangementen aan. Op de populaire stations zijn er altijd wel mensen die onderdak en tourtjes aanbieden. Houd er wel rekening mee dat je dan wel van tevoren een kaartje/ reservering moet hebben geregeld voor de rest van de route. Als je je reis ergens onderbreekt, vervalt je ticket voor de rest van de route. Je ticket is niet geldig in andere treinen waarvoor je geen reservering hebt.  Er bestaan geen open tickets voor deze treinen: je hebt een reservering voor een specifieke trein nodig. 
KAARTJE KOPEN IN RUSLAND
Tickets worden verkocht vanaf 45 dagen voor vertrek. Als je in het hoogseizoen reist kun je beter niet tot de laatste dagen voor vertrek wachten. Als je wat langere tijd in Moskou bent en niet gebonden bent aan bepaalde data, kun je het erop wagen. Als je op de zwarte markt in Moskou je ticket wil kopen, moet je wel oppassen voor vervalsingen, tickets met foute data of foute trajecten enz. Denk erom dat je je ticket nodig heb om een visum voor China en – als je daar doorheen reist – Mongolie. Ook dat kost tijd.
VISUMBEPALINGEN
Je krijgt in principe alleen een visum voor Rusland als je van tevoren al de accommodatie hebt geboekt of een officiële uitnodiging hebt. (zie http://members.tripod.com/ambrunl/tp_nl.htm of http://waytorussia.net/RussianVisa/index.html). Eventueel kan een reisbureau ook een uitnodiging regelen. Dit neemt wel vaak veel tijd in beslag. Voor Mongolie wisselen de visa bepaling nogal vaak, maar een visum heb je zeker nodig. Deze kan je op de Ambassade in Beijing verkrijgen. Een visum voor China is vrij makkelijk te verkrijgen, maar tegenwoordig moet je wel je accommodaties vantevoren regelen.
Vanaf ongeveer 1400 Euro pp heb je individueel arrangement met accommodaties en transfers in Moskou, Irkutsk en Ulan Bator.
DE BESTE TREIN + ROUTE
Zelf adviseer ik de Trans Mongolie Express. De rit door het lege Mongolie is weer heel iets anders. Bovendien kun je in China vanuit de trein een oud deel van de Chinese muur zien en kruist de muur op een station de trein. Niet onbelangrijk is ook dat de (Chinese) trein zelf doorgaans schoner is dan de Russische. De Russische spoorwegen staan niet bekend om hun service. Ook let het Chinese personeel – twee stewards per treinstel – dag en nacht beter op de buitenlandse reizigers en hun spullen. Normaal gesproken worden Russen en buitenlanders niet gemengd. De Russen zitten aan het de achterkant van de trein, daarna het Russisch Restauratierijtuig en aan de voorkant de Mongolen / Chinezen. Buitenlanders die hun ticket via een agent hebben gekocht (alleen 2e klas) worden vaak bij elkaar gestopt in een treinstel, net naast het restauratierijtuig. Met uitzondering van de winter, zitten er in alle treinen altijd ook andere toeristen.
EERSTE OF TWEEDE KLAS
2e Klas is prima te doen en lijkt erg veel op couchettes zoals die in treinen in Europa te vinden zijn. Als je echt niemand in je compartiment wil hebben kun je er voor kiezen 1e klas te reizen of extra betalen voor de overige plaatsen in het compartiment. Officieel mag men die dan niet aan andere reizigers toekennen (maar reken er niet op). In de 1e klas heb je compartimenten voor 2 personen, in de tweede klas voor 4 personen. In de eerste klas van de Chinese trein zijn er kleine douches (moet je niet teveel van verwachten), die moeten worden gedeeld met het compartiment ernaast. Alle treinstellen op alle treinen hebben aan beide uiteinden van het treinstel een toilet en wasbak.
Wat mee te nemen Elk treinstel heeft een ketel met kokend water. Je kunt dus instant soep, thee en Nescafe meenemen. Verder zijn een kleine zaklamp, oordopjes, een rol WC papier en een lakenzak (te koop bij elke compingzaak geen overbodige luxe. Iets tegen diaree en maaltijdreepjes zijn ook altijd handig.
In Rusland kan je in en om de trein met roebels betalen. Neem er niet teveel van mee, want reken er niet op dat je aan de grens kunt wisselen. In de trein kun je altijd met US dollars terecht. Zorg er wel voor dat je ook kleine coupures (1 en 5 dollar) meeneemt. Wissel geen geld in Mongolië, je kunt daar in en rond de stations met US dollars terecht. In China kun je in de trein met dollars betalen. Op de Chinese stations (perrons) kun je niet veel krijgen. De perrons zijn doorgaans middels een groot hek afgesloten van het stationsgebouw.
REISGIDSEN
Er zijn verschillende reisgidsen die speciaal voor deze treinreis bedoeld zijn. Van de meeste reisgidsen wordt 1 keer in de 3 a 4 jaar een nieuwe versie uitgebracht, waardoor ze doorgaans enigszins gedateerd zijn. 
De Trans-Siberian Handbook van Trailblazer bevat bestemmingsinformatie van de voornaamste stopplaatsen en een sectie met daarin een uitgebreide routebeschrijving van de trein met bezienswaardigheden en wetenswaardigheden langs het het traject van de trein. Leuk voor in de trein. Erg handig is dat er daarbij wordt verwezen naar de kilometerpaaltjes die je langs de hele route kunt zien staan. Zo kun je er zeker van zijn dat je in ieder geval op het juiste moment uit het raam kijkt.
De Trans Siberian Railway van Lonely Planet bevat voornamelijk bestemmingsinformatie van de voornaamste stopplaatsen langs de route en interessante plaatsen die in de buurt van de stopplaatsen ligt. Ook bevat het een korte beschrijving van de route en alle stopplaatsen.
Andere reisgidsen zijn o.a.:
– Reishandboek transsiberie express van Elmar (in het Nederlands)
– Trans-Siberian Rail Guide van Compass Star
– The Trans-Siberian Railway van Signal Books
– Trans-Siberian Railway: Railways from Moscow to the Pacific Ocean van Bucher
– Trans-Siberian: Moscow to Beijing van JPM Publications
– By Train to Shanghai: A Journey on the Trans-Siberian Railway van Authorhouse
– Transsiberische Spoorlijn van Kosmos
Dienstregeling Trans Siberië Express 
TRANS SIBERIË EXPRESS DIENSTREGELING OOSTELIJKE RICHTING
Rusland – Mongolië – China
TREIN dag van vertrek
N 4  dinsdag
N 6  donderdag/vrijdag
N 264  dagelijks
N 20  vrijdag
N 10  oneven dagen
N 2  oneven dagen
N 24  donderdag
Moskou
1/ 21.03
1/ 21.03
1/ 20.25
1/ 21.25
1/ 15.25
Omsk
3/ 12.50
3/ 12.50
3/ 12.24
3/ 13.33
3/ 08.09
Novosibirsk
3/ 21.15
3/ 21.15
3/ 20.55
3/ 22.04
3/ 16.50
Krasnoyarsk
4/ 09.37
4/ 09.37
4/ 09.16
4/ 10.32
4/ 05.33
Irkutsk
5/ 03.48
5/ 03.43
1/ 14.50
5/ 03.38
5/  05.00
5/ 00.17
Ulan-Ude
5/ 11.35
5/ 11.35
2/ 01.20
5/ 11.25
5/ 08.05
Khabarovsk
7/ 12.47
Vladivostok
8/ 02.17
Ulaanbataar
6/ 08.15
6/ 08.15
3/ 06.20
1/ 09.30
Beijing
7/ 15.33
8/  05.30
2/ 15.33
TRANS-SIBERIË EXPRESS DIENSTREGELING WESTELIJKE RICHTING
China – Mongolië – Rusland
TREIN  dag van vertrek
N 3  woensdag
N 5  zondag, maandag
N 263  dagelijks
N 19  zaterdag
N 9  even dagen
N 1  even dagen
N 23  zaterdag
Beijing
1/ 07.40
1/ 23.10
1/  07.40
Ulaanbataar
2/ 13.50
1/ 13.50
1/ 21.20
2/ 13.20
Vladivostok
1/ 17.05
Habarovsk
2/ 07.00
Ulan-Ude
3/ 01.49
2/ 01.49
4/ 04.56
4/ 12.22
Irkutsk
3/ 09.35
2/ 09.35
3/ 03.46
4/ 12.51
1/ 06.40
4/ 20.13
Krasnoyarsk
4/ 03.38
3/ 03.38
5/ 36.58
2/ 01.38
5/ 14.56
Novosibirsk
4/ 16.23
3/ 16.23
5/ 19.48
2/ 14.33
6/ 04.20
Omsk
5/ 00.42
4/ 00.42
6/ 04.06
2/ 23.13
6/ 13.04
Moskou
6/ 16.30
5/ 16.30
7/ 19.49
5/ 15.15
7/ 06.15