Vliegtarieven: Lijndiensten en Prijsvechters

VLIEGTICKETS: TIPS VOOR HET BOEKEN VAN DE GOEDKOOPSTE VLIEGTICKETS
Voor reguliere retour tickets maakt het doorgaans niet uit waar je je vliegtickets koopt. Het totaalbedrag verschilt per reisagent doorgaans minder dan 10 euro. Bovendien maken de meeste online reisbureaus gebruik van dezelfde zoekmachine voor tarieven (Travelstreet). Travel Agents niet meer adverteren met de basisprijs, maar alleen met de totaalprijs (inclusief zgn. onvermijdbare kosten als belastingen en heffingen). Hierdoor is het makkelijker om prijzen te vergelijken. Met name voor Europese vluchten zijn rechtstreekse vluchten vaak goedkoper dan vluchten met een overstap / tussenstop. Het verschil zit meestal in de belastingen/ toeslagen/ heffingen die nog bovenop op de ticketprijs komen. De vluchtdatabases sorteren resultaten op de basisprijs (niet op de totaalprijs). Het loont dus vaak de moeite om ook te kijken naar de andere resultaten buiten de top 5 die in eerste instantie getoond wordt. Een tweetal voorbeelden.
retour Amsterdam – Kopenhagen
met Lufthansa (via Frankfurt): 59 euro (basis) + 146,45 euro (toeslagen) = 205,45 euro
met SAS (rechtstreeks) : 79 euro (basis) +   44,51 euro (toeslagen) = 123,51 euro
retour Amsterdam – Rome
met Lufthansa (via Frankfurt):  90 euro (basis) + 139,72 euro (toeslagen) = 229,72 euro
met KLM (rechtstreeks): 107 euro (basis) +  85,42 euro (toeslagen)  = 192,42 euro
Voor Intercontinentale vluchten geldt veelal het omgekeerde: rechtstreekse vluchten zijn duurder dan vluchten waar je 1 of meer keer moet overstappen.Voor reguliere lijndiensten geldt dat een retour vaak goedkoper is of hetzelfde kost als een enkele reis. Zoek je een voordelig enkele reis tarief, dan ben je vaak het voordeligst uit met low cost airlines/ prijsvechters (bijv Ryanair). Dit omdat zij meestal een enkele reis tarief hanteren, waarbij een retour twee maal het enkele reis tarief bedraagt. Deze tarieven zijn het makkelijkst te vinden via Wegolo (zie travel agents hieronder) .
Vlieg je naar de ene plaats en terug van een andere plaats, dan hanteren de meeste luchtvaartmaatschappijen een berekening van retourprijs naar bestemmings A + retourprijs naar bestemming B : 2. Je kunt daarbij ook gebruik maken van zgn. codeshares (zie meer hierover bij Rond de Wereld Tickets). Voorwaarde is dan wel dat je terugvliegt naar dezelfde plaats als waar je vertrokken bent. Ook is het vaak mogelijk een retour ticket te kopen waarbij je terugvliegt naar een andere bestemming dan waaruit je bent vertrokken (heen van A naar B en terug van B naar C). Voorwaarde is dan dat je terugvliegt vanuit dezelfde regio als waar je bent aangekomen.
Wil je onderweg meerdere bestemmingen aandoen, dan kun je met een beetje zoekwerk een hoop geld besparen. Sommige websites bieden deze zoekoptie, maar lijken de enkele reis-tarieven bij elkaar op te tellen (o.a. bij Expedia). Dit is doorgaans heel erg duur. Sites als Vliegfabriek.nl houden rekening met stop-over (onderweg onderbreken van de reis) mogelijkheden die tickets vaak al bieden, waardoor je vaak niet veel meer betaalt dan voor een regulier retourticket op hetzelfde traject. Daarbij geldt vaak wel dat je alleen op of de heenreis of op de terugreis de reis mag onderbreken. Zeker het het uitproberen en vergelijken waard.
Andere manieren om goedkopere vliegtarieven te krijgen zijn: tijdig boeken (last minute vliegtickets zijn vrijwel altijd een stuk duurder), het opnemen van een zaterdagnacht tussen vertrek en terugvlucht en het zoeken op een andere vertrekdatum en/of datum van terugkomst. Dit laatste gaat vrij makkelijk. Bij onderstaande online reisagenten kun je in de resultaten gelijk zien of het laagste tarief voor een bepaalde luchtvaartmaatschappij beschikbaar is en heb je daarna de mogelijkheden om naar de lagere beschikbare tarieven te zoeken bij vluchten die een paar dagen eerder of later vertrekken/ terugkomen.
MEEST POPULAIRE ONLINE REISAGENTEN / TRAVEL AGENTS VOOR VLIEGTICKETS
https://Cheaptickets.nl
Bij deze travel agent kun je zoeken op alle beschikbare vluchten en tarieven van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen. Ook kun je zoeken naar zgn. vakantievluchten.
https://Ebookers.nl
Bij deze travel agent kun je zoeken op alle beschikbare vluchten en tarieven van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen.
https://LastMinutes.com
Deze zoekmachine van D-reizen voor last-minutes, heeft ook een optie om te zoeken naar lastminute vliegtarieven. Het gaat dan veelal om charters van reisorganisaties of vluchten van maatschappijen als Martinair en low cost airlines als Transavia.
https://Worldticketcenter.nl
Naast het zoeken naar beschikbare vluchten en tarieven van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen, kun je hier ook voorbeelden en tarieven vinden van ronddewereld-tickets.
https://Wegelo.com
Dit is een zoekmachine voor prijsvechters/ low cost airlines/ low budget vliegtarieven voor Europese bestemmingen. Met name interessant als je enkele reis tickets zoekt of ruim van tevoren boekt. Echter niet altijd goedkoper dan reguliere lijndiensten.
https://Vliegfabriek.nl
Deze site is met name handig als wat ingewikkelder vliegtickets zoekt, bijvoorbeeld als je meerdere bestemmingen wil bezoeken of terug wil reizen vanuit een andere bestemming. Bij deze site ben je in deze gevallen meestal het voordeligst uit. Ook kun je reisschema’s opslaan en later weer opvragen.